Data van kapotte externe schijf halen.

Gepubliceerd op 1 april 2023 om 13:05

Het kan bijzonder frustrerend zijn wanneer u gegevens verliest van een kapotte externe harde schijf, vooral als er belangrijke informatie op staat. Gelukkig zijn er manieren om de gegevens te herstellen, zelfs wanneer de schijf kapot lijkt te zijn. In deze blog zullen we enkele manieren bespreken waarop u uw gegevens kunt herstellen van een kapotte externe harde schijf.

externe harde schijf aan laptop

Probeer de externe harde schijf aan te sluiten op een andere computer

Het is mogelijk dat het probleem niet bij de externe harde schijf zelf ligt, maar bij de computer waarop deze is aangesloten. Probeer de externe harde schijf op een andere computer aan te sluiten om te zien of het probleem daarmee is opgelost. Als de externe harde schijf op de andere computer werkt, betekent dit dat het probleem met de computer zelf te maken heeft en niet met de externe harde schijf.

Gebruik dataherstelsoftware

Er zijn verschillende softwareprogramma's beschikbaar die kunnen worden gebruikt om gegevens te herstellen van een kapotte externe harde schijf. Deze programma's werken door de gegevens te scannen en te herstellen van de beschadigde schijf. Sommige van deze programma's zijn gratis, terwijl andere een kleine vergoeding vragen voor de licentie.

Voorbeelden van dataherstelsoftware zijn Stellar, EaseUS Data Recovery Wizard, Recuva en Disk Drill. Het gebruik van deze software vereist echter enige kennis van computers en gegevensherstel, en het kan zijn dat de gegevens niet volledig kunnen worden hersteld.

Schakel een dataherstelservice in

Als geen van de bovengenoemde methoden werkt, kunt u een dataherstelservice inschakelen. Dit zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het herstellen van gegevens van beschadigde schijven. Deze bedrijven hebben geavanceerde technologie en expertise om gegevens van kapotte externe harde schijven te herstellen. Hoewel dit de duurste optie is, biedt het wel de grootste kans op succesvolle gegevensherstel.

 

Belangrijke overwegingen

  • Stop met het gebruik van de externe harde schijf: als u merkt dat uw externe harde schijf niet meer werkt, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Het blijven gebruiken van de schijf kan het probleem verergeren en het moeilijker maken om de gegevens te herstellen.

  • Maak een back-up van belangrijke gegevens: voordat u gegevens herstelt van een kapotte externe harde schijf, is het belangrijk om belangrijke gegevens te back-uppen. Dit kan worden gedaan door een back-up te maken van uw bestanden naar een andere externe harde schijf of cloud-opslag. Dit voorkomt dat u belangrijke gegevens verliest in geval van een nieuwe storing.

  • Wees voorzichtig met het openen van de externe harde schijf: als u besluit om de externe harde schijf te openen om de problemen te achterhalen, wees dan voorzichtig. Het openen van de schijf kan verdere schade veroorzaken en het herstellen van de gegevens bemoeilijken. Als u niet zeker weet wat u doet, is het beter om een professional in te schakelen.

  • Overweeg de oorzaak van de storing: als uw externe harde schijf kapot is gegaan, is het belangrijk om de oorzaak van de storing te achterhalen. Dit kan u helpen om toekomstige problemen te voorkomen. Mogelijke oorzaken zijn schade aan de schijf, oververhitting, stroomuitval of verouderde hardware.

  • Kies voor een goede kwaliteit externe harde schijf: als u besluit om een nieuwe externe harde schijf aan te schaffen, is het belangrijk om te investeren in een goede kwaliteit schijf. Dit verkleint de kans op storingen en maakt het gemakkelijker om gegevens te herstellen in geval van problemen.

Conclusie

Het herstellen van gegevens van een kapotte externe harde schijf is mogelijk, maar het kan een uitdagend en tijdrovend proces zijn. Door de externe harde schijf aan te sluiten op een andere computer, gebruik te maken van dataherstelsoftware of het inschakelen van een professionele dataherstelservice, kunt u echter uw gegevens in veel gevallen herstellen. Zorg ervoor dat u belangrijke gegevens altijd back-upt en wees voorzichtig bij het openen van de externe harde schijf. Investeer ook in goede kwaliteit externe harde schijven om toekomstige storingen te voorkomen. Door deze tips te volgen, kunt u uw gegevens beschermen en voorkomen dat u belangrijke informatie verliest.