Gegevens herstellen met Recuva

Recuva is een gratis dataherstelsoftware, ontwikkeld door Piriform (het bedrijf achter CCleaner), die u in staat stelt om per ongeluk verwijderde bestanden, foto's, video's, muziek en documenten terug te vinden en te herstellen. Recuva ondersteunt een breed scala aan bestandssystemen en opslagapparaten, zoals harde schijven, USB-sticks, geheugenkaarten en externe schijven.

Belangrijkste kenmerken van Recuva

  1. Gebruiksvriendelijke interface: Recuva heeft een intuïtieve en eenvoudig te navigeren interface, waardoor het gemakkelijk is voor zowel beginners als gevorderde gebruikers om verwijderde bestanden te herstellen.

  2. Snelle en diepe scan: Recuva biedt twee scanmodi: de snelle scan en de diepe scan. De snelle scan is ideaal voor recent verwijderde bestanden, terwijl de diepe scan grondiger zoekt naar bestanden die al langere tijd verwijderd zijn.

  3. Voorbeeldfunctie: Met de voorbeeldfunctie kunt u een voorbeeld van het herstelde bestand bekijken voordat u het daadwerkelijk herstelt. Dit is vooral handig voor het herstellen van foto's en video's.

  4. Veilige verwijdering: Naast het herstellen van bestanden biedt Recuva ook een veilige verwijderingsfunctie. Deze functie overschrijft bestanden meerdere keren met willekeurige gegevens om ervoor te zorgen dat ze niet kunnen worden hersteld door andere dataherstelprogramma's.

Recuva handleiding

Stap 1: Als eerste moet je Recuva downloaden en instaleren. Als het instaleren goed gegaan is en je start het programma op, dan zal je het zelfde zien als hier naast. Klik op "Next"

Stap 2: In dit scherm kan je kiezen naar wat je wil gaan zoeken, als je al soorten bestanden wilt herstellen dan kunt je het beste "All Files" selecteren. daarna klik je weer op "Next" 

Stap 3: Nu kan je de locatie selecteren waar de verloren bestanden gestaan hebben. Als je niet niet zeker weet waar de bestanden gestaan hebben dan kan je het beste de hele computer laten scanen. dit doe je door de optie 'I'm not sure' te selecteren en vervolgens op 'Next' te klikken.   

Stap 4: Hier heb je de keuze om Deep scan aan te zetten. Deep scan kan een beter resultaat geven maar neemt meer tijd in beslag. Klik op 'Start' om Recuva je geselecteerde locatie te laten scanen.

LET OP: Een Deep Scan geeft de schijven en ander opslagmedia veel stress, als deze al in zwakke toestand bevind dan kan dit meer schade aanrichten en een data recovery onmogelijk maken. gebruik deze optie alleen op opslagmedia met een goede gezondheid.

Stap 5: Nu is het wachten totdat Recuva klaar is met zijn scan. Dit kan een paar minuten of een paar uren duren. Dit komt omdat het programma afhankelijks is van de snelheid van je opslagmedia.

Stap 6: Als Recuva klaar is met scannen dan je een verslijtbaar scherm als hier naast is afgebeeld. Hier kan je alle bestanden kiezen die je wilt herstellen. na het selecteren van de bestanden kan je op 'Recover' klikken en een locatie kiezen waar je de bestanden hersteld wilt hebben.

LET OP: gebruik een andere schijf dan waar het vandaan komt, anders heb je de kans dat hij gaat schijven op plekken waar hij nog moet lezen. Dit zal dan leiden tot dataverlies.

kleuren indicatie:

Groen: Dit bestand is in goede staat en kan hersteld worden.

Oranje: Het bestand is deels overschreven door andere data en zal niet compleet te herstellen zijn.

Rood: Dit bestand is niet meer terug te halen.