Zelf data recovery uitvoeren

Het terug halen van verwijderen bestanden

U kunt ook per ongeluk bestanden verwijdert hebben. Of je het nog relatief makkelijk kunt vinden is, hangt van meerdere factoren af. Wanneer u op de Delete-toets drukt (vanuit Verkenner), wordt het bestand standaard naar de Prullenbak verplaatst en kunt u het daar nog steeds terug vinden en herstellen. Ga naar je prullenbak die op het bureaublad staat. U kunt het document vinden door in de prullenbak te zoeken. Als je het document gevonden hebt kan je hem herstellen door te klikken met de rechtse muisknop op het bestand en klikt u op ‘Terugzetten’.

Is uw prullenbak zo ingesteld dat bestanden onmiddellijk worden verwijdert? In dit geval zal het bestand zich niet in de prullenbak bevinden. Gelukkig is er nog een kans dat uw data nog aanwezig is op de schijf. Met behulp van Stellar Data Recovery kunnen we verwijdere bestanden terug halen. Let wel op hoe meer de harde schijf, SSD, USB stick of andere gegevensdragers gebruikt worden na het per ongelijk verwijderen hoe kleiner de kans word dat de verloren data nog terug te halen is. Handleiding Stellar Data Recovery.


PCB swap van een harde schijf uitvoeren

Als je tot de conclusie bent gekomen dat er een PCB swap moet plaatsvinden om toegang te krijgen tot je data, en je al wat ervaring hebt opgedaan met het solderen van chips, dan kan ik je helpen met deze korte handleiding. Een PCB swap (ook wel printplaatvervanging genoemd) is het proces van het vervangen van de printplaat van een harde schijf door een identieke printplaat van een andere harde schijf om zo toegang te krijgen tot de data.


De lees/schrijfkop van de Platter halen

Je kan aan het geluid horen dat je kop vast zit op de platter. Het is mogelijk op zelf de kop los te krijgen van de platter, maar dit moet je niet doen als de data van de schijf belangrijk voor je is. Bij deze handeling komt er stof op de schijf en kan krassen vormen op de platter, ook kan de kop al kapot zijn of gaan tijdens de handeling. Toch dit proberen? Lees hier hoe je het kan doen.