Symptomen van een falende harde schijf

Meestal kan je al symptomen waarnemen voor dat je harde schijf definitief kapot gaat. Als je merkt dat hij aan het einde van zijn leven is gekomen is het belangrijk dat je de vragen op hoofdpagina al beantwoord hebt. Voor als je ze gemest hebt, dit zij de vragen:

 

  • Hoe belangrijk is de data?
  • Heb ik genoeg kennis?
  • Hoe veel geld mag het kosten?

 

Zwakke harde schijven kunnen op elke moment kapot gaan. Daarom is het belangrijk dat deze zwakkelingen goed worden behandeld. Als er zomaar mee geprobeerd word kan de schade zo groot worden dat zelfs de experts je data niet meet terug kunnen halen.


Zichtbare schade aan de HDD

Soms is de schade al zichtbaar na vallen of stoten. Ook kan het wel eens gebeuren dat er rook uit vanuit de printplaat komt. Als de PCB doorgebrand is kan je deze nog vervangen met een donor.

Als de schijf gevallen is, kan je deze nog proberen om hem aan je pc te hangen. Mocht je merken dat hij zich anders gedraagt dan normaal, denk aan: piep/klik geluiden, duurt lang voor dat Windows hem ziet of is erg traag in het kopieën. Bij belangrijke data is mijn advies om om hem meteen weg te brengen naar een professioneel data recovery bedrijf.


Harde schijf maakt vreemde geluiden (tikkend, klikken, krakend of schurend)

Een van de eerste signalen dat er iets mis is met uw harde schijf, zijn vreemde geluiden die uit de computer komen. Dit kan een tikkend, krakend of schurend geluid zijn. Deze geluiden duiden meestal op een mechanisch probleem in de harde schijf. Dit kan worden veroorzaakt door een defecte lees- en schrijfkop, beschadigde schijfplaten of andere hardware problemen. Als u deze geluiden hoort, is het belangrijk om zo snel mogelijk een back-up van uw gegevens te maken en de harde schijf te laten vervangen. Mocht de data erg belangrijk zijn dan is het aangeraden om naar een bedrijf te gaan die ervaring heeft met data recovery.


    Extreem trage harde schijf

    Als een schijf heel erg traag is en met traag bedoel ik echt heel traag. Bijvoorbeeld een bestand kopiëren duurt normaal 1 minuut en opeens duurt het een kwartier of langer voor dat hij klaar is.

     

    In zoon geval is waarschijnlijk de firmware van de schijf corrupt. Het beste wat je kan doen is het stoppen met het kopieën want dit duurt oneindig lang. Ook kan je schijf echt kapot gaan omdat er heel veel stress op word gezet. Het firmware repareren is niet bepaalt makkelijk en kan je beter over laten aan een specialist.


    Bestanden kwijt, corrupt of verplaats

    Soms kunnen je foto's, video's of andere bestanden ineens corrupt raken. Dit kan komen door een virus aanval of je schrijf begint bad sectors te krijgen. Een sector is een stukje van platter, een bad sector wil zeggen dat er een stukje op de platter niet meer gelezen kan worden door de lees/schrijfkop. Er zijn 2 soorten van bad sectors, ik veel deel deze onder fysieke en logische slechte sectoren

     

    Fysieke slechte sectoren

    Bij een fysieke bad sector is de platter echt beschadigd. Dit kan komen omdat de lees/schijfkop de platter heeft geraak, door een val bijvoorbeeld. Of doordat een stofdeeltje tussen de kop en platter is gekomen. Fysieke schaadde aan de platter is niet meer te repareren en de data die daar stond geschreven is verloren.

     

    Logische slechte sectoren

    Dit zijn sectoren die niet goed lijken te werken. Windows probeert de ze uit te lezen maar concludeert dat er iets mis is met de sector. Deze kunnen gemarkeerd worden als bad sector. Deze vorm van bad sectors kunnen ontstaan bij een virus aanval of door de harde schijf plotseling van stroom af te halen. Deze sectors kunnen gerepareerd worden.

     

    Niet alleen harde schijven hebben sectors ook SSD's, USB sticks en andere gegevensdragers. Sectoren op flash geheugen gaan meestal kapot door slijtage. Ze kunnen namelijk maar een aantal keren worden beschrijven en uitgelezen worden.


    Harde schijf word niet herkent, ook niet in schrijfbeheer

    Als je computer of laptop uw schijf (of een andere gegevensdrager) niet meer herkent dan kan dat aan verschillende dingen liggen. Wat je eerst kan proberen is de schijf in een andere pc stoppen, Hiermee kan je uitsluiten of dat het echt aan de schijf ligt of dat het aan de pc of kabels ligt. Als beide computers de dezelfde problemen geeft dan kan je er vanuit gaan dat de schrijf niet meer goed is.

     

    Het kan zijn dat het firmware corrupt is geraakt of dat de PCB niet meer functionerend. Met wat soldeer ervaarring en mijn volgende uitleg is het mogelijk om zelf de printplaat van de schijf te kunnen vervangen.


    Harddisk blijft connecten/disconnecten

    Als je schijf, USB stick of SSD blijft connecten en dan weer disconnecten dan kan je eens proberen om de kabels te vervangen en/of aan een andere pc te hangen. Als dit niet werkt is de kans groot dat de probleem in het firmware van de schrijf zit. Veel gaan proberen kan lijden tot grotere schaden. Het beste want je kan doen is het weg brengen van de gegevensdrager naar een data recovery bedrijf die het firmware kan repareren.


    HDD spint niet

    Als de schijf niet wil draaien kan dit verschillende oorzaken hebben. Hoor je helemaal niks? Dan kan het aan de printplaat liggen of de motor. Als de bios chip aanwezig is en je heb een donor, dan kan je kiezen om een pcb swap te gaan uitvoeren. Als je de bios niet kan vinden of je hebt geen donor kunnen vinden dan kan je nog proberen om de huidige printplaat te repareren. Een tip van mij is: controleer de diodes op kortsluiting. Soms is dit probleem makkelijk te verhelen door de kapotte diode te verwijden.

     

    Bij een HDD die nog wel geluid maakt maar niet spint, kan het zijn dat de lees/schijfkop vast zit op de platter. Als je graag de data wil houden die op de schrijf staat, dan zou ik hier niet zelf mee gaan rommelen. Mocht het zo zij dat de data minder belangrijk is dan kan je proberen om de kop weer in zijn parkeer stand te plaatsen.