Handige tips om dataverlies te voorkomen


Maak regelmatig een back-up

De beste manier om te voorkomen dat je data kwijt raakt is door er een back-up van te maken. Er zijn verschelende tools die kunnen helpen, maar wat ik zelf handig vind is om gewoon een kopie te maken op een externe schijf of gebruik te maken van cloud opslag.


Gebruik een RAID controller 

RIAD staat voor Redundant Array of Independent Disks. Je schijven in RAID zetten is niet het zelfde als een back-up maken van je bestanden maar het helpt om data verlies tegen te gaan. Er zijn verschillende RAID setups, de meest gebruikte zijn 1, 5 en 6. 


Gebruik betrouwbare antivirussoftware

Zorg ervoor dat u betrouwbare antivirussoftware gebruikt en houd deze up-to-date om uw computer te beschermen tegen virussen en malware die uw gegevens kunnen beschadigen of verwijderen.


Vermijd het openen van verdachte e-mails en links

Klik niet op verdachte e-mails of links, omdat deze kunnen leiden tot het downloaden van malware op uw computer en uw gegevens kunnen beschadigen of verwijderen.

Preventief vervangen

Uiteindelijk gaat alles een keer kapot, waarom wachten totdat het zo ver is?  Na 5 jaar kan een SSD of HDD al onstabiel worden of al kapot zijn. vervagen ze tijdig om dataverlies en een hoop werk te voorkomen.  


S.M.A.R.T. uitlezen

S.M.A.R.T. staat voor Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology het is een  bewakingssysteem die de status een harde schijf of een SSD bijhoud. Door het uitlezen van de S.M.A.R.T. krijg je een beter inzicht of dat een HDD of SSD nog wel of niet meer betrouwbaar is.


Houd uw besturingssysteem en toepassingen up-to-date

Zorg ervoor dat u uw besturingssysteem en toepassingen up-to-date houdt met de nieuwste beveiligingspatches en updates om kwetsbaarheden te verminderen die kunnen leiden tot gegevensverlies.


Wees voorzichtig bij het uitvoeren van hardware- of software-upgrades

Zorg ervoor dat u voorzichtig bent bij het uitvoeren van hardware- of software-upgrades, omdat deze de gegevens op uw computer kunnen beschadigen of verwijderen.