S.M.A.R.T uitlezen

Gepubliceerd op 5 juni 2024 om 11:18

In het digitale tijdperk waarin we leven, is het belang van data en de opslag ervan steeds groter geworden. Helaas is datagegevensverlies een veelvoorkomend probleem, en daarom is het essentieel om te begrijpen hoe u uw gegevens kunt beschermen en herstellen. In deze blog bespreken we S.M.A.R.T. uitlezen en hoe u deze technologie kunt gebruiken om uw harde schijf te redden met behulp van datarecovery.

Wat is S.M.A.R.T.?

S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology) is een ingebouwd monitoringssysteem in moderne harde schijven en SSD's. Het doel van S.M.A.R.T. is het bewaken van de gezondheid van de schijf en het vroegtijdig waarschuwen van de gebruiker over mogelijke problemen, zodat u maatregelen kunt nemen om gegevensverlies te voorkomen. Het systeem controleert verschillende parameters, zoals de bedrijfstemperatuur, het aantal keren dat de schijf is gestart en de tijd dat de schijf actief is geweest.

Hoe S.M.A.R.T. uitlezen?

 1. Kies een softwaretool: Om S.M.A.R.T. gegevens uit te lezen, kunt u kiezen uit verschillende softwaretools, zoals CrystalDiskInfo, HDDScan en GSmartControl. Deze tools zijn gebruiksvriendelijk en beschikbaar voor zowel Windows als Mac.

 2. Installeer en start de software: Nadat u een geschikte tool heeft gekozen, installeert u deze op uw computer en opent u het programma.

 3. Selecteer uw schijf: In de interface van de softwaretool ziet u een lijst met alle beschikbare schijven op uw systeem. Selecteer de schijf waarvan u de S.M.A.R.T. gegevens wilt uitlezen.

 4. Bekijk de S.M.A.R.T. status: Na het selecteren van de schijf, zal de software de S.M.A.R.T. status weergeven. Deze status kan variëren van 'Goed' tot 'Slecht', afhankelijk van de gezondheid van uw schijf.

 5. Analyseer de S.M.A.R.T. parameters: Naast de algemene S.M.A.R.T. status, kunt u ook de specifieke parameters bekijken. Let op de volgende kritieke parameters:

  • Reallocated Sector Count: Dit geeft het aantal sectoren aan dat is vervangen door reserve sectoren. Een hoog aantal kan wijzen op problemen met de schijf.
  • Current Pending Sector Count: Dit geeft het aantal sectoren aan dat nog moet worden vervangen. Een hoog aantal kan wijzen op problemen met de schijf.
  • Uncorrectable Sector Count: Dit geeft het aantal sectoren aan dat niet kan worden hersteld. Een hoog aantal kan wijzen op problemen met de schijf.
  • Power-On Hours: Dit geeft het aantal uren aan dat de schijf in gebruik is geweest. Een hoger aantal kan wijzen op slijtage van de schijf.
 6. Neem actie op basis van de resultaten: Als de S.M.A.R.T. status of parameters problemen aangeven, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Maak een back-up van uw gegevens, overweeg om uw schijf te vervangen en zorg voor een goede opslagomgeving om de levensduur van uw schijf te verlengen.

Door regelmatig de S.M.A.R.T. gegevens van uw schijf te controleren en te analyseren, kunt u mogelijke problemen vroegtijdig opsporen en voorkomen dat u waardevolle gegevens verliest.

Datarecovery

Als u problemen met uw harde schijf of SSD ondervindt en u vermoedt dat er gegevensverlies is opgetreden, is datarecovery de volgende stap. Er zijn verschillende datarecovery softwaretools beschikbaar, zoals EaseUS Data Recovery Wizard, Recuva en TestDisk. Deze tools kunnen u helpen bij het herstellen van verloren of beschadigde bestanden.

Het is essentieel om zosnel mogelijk te handelen bij gegevensverlies. Zodra u merkt dat er een probleem is, moet u stoppen met het gebruik van de schijf om te voorkomen dat verloren gegevens worden overschreven door nieuwe gegevens.

Conclusie

S.M.A.R.T. uitlezen is een waardevol hulpmiddel om de gezondheid van uw harde schijf of SSD in de gaten te houden en u te waarschuwen voor mogelijke problemen. Door regelmatig de S.M.A.R.T. gegevens te controleren en te begrijpen wat de verschillende parameters betekenen, kunt u proactief maatregelen nemen om gegevensverlies te voorkomen.

In het geval van gegevensverlies is datarecovery van cruciaal belang om uw waardevolle gegevens te herstellen. Er zijn verschillende softwaretools beschikbaar die u kunnen helpen bij het herstellen van verloren of beschadigde bestanden. Het is belangrijk om snel te handelen en professionele hulp in te schakelen als u niet zeker bent van het herstelproces.

Het beschermen van uw gegevens is essentieel in het digitale tijdperk. Door gebruik te maken van S.M.A.R.T. uitlezen en datarecovery tools, kunt u uw gegevens beschermen en herstellen wanneer dat nodig is.